Hatten är huvudsaken: Del II - 1900-1920

 

 

Då var det återigen dags att fullkomligt förkovra oss i hattarnas vidunderliga historia.
Vi börjar från början, vilket man bör göra, och öppnar dörren till 1900-1920-talet.

 

__________________________________

 
 


Under början av 1900-talet steg man in i den Edvardianska eran. Gibson Girl-looken var inne, med en kvinnlig silhuett som skulle vara i det närmaste S-linjeformad. (!) Getingmidjor, med korsetter som tryckte höfterna bakåt, och höghalsade blusar var på modet.
Och hattarna då? Jo, de var stora bredbrättade kreationer, fulla av fjädrar, frukt och plymer, allt för att göra figuren längre. Den totala effekten man var ute efter, var lite som en lampskärm på ett stativ. Låter vackert, inte sant? Det var fortfarande krigsmode, och mycket strama linjer, men mer och mer extravagans utvecklades under de första 10 åren av seklet.
 
 
 



För män så var den långa, slanka silhuetten från 1890-talet fortfarande på modet, håret skulle vara kort, skägget lite mjukare än förr och mustaschen ofta lite snitsigt  böjd uppåt. Till detta bars i hattväg ofta en hög hatt, en mjuk Homburg eller ett plommonstop. En boater dög också, i icke formella sammanhang det vill säga.
 
 

Under 1910-talet började korsetterna fasas ut och liven bli lite lösare kring midjan, äntligen fick vi andas också! Hattarna blev gradvis mindre, med mindre brätten, och klädmodet i allmänhet blev mer avslappnat. Silhuetten blev mer böljande, och kvinnliga plagg får en mer manlig ton. Midjan sjunker mer och mer ju närmare 20-talet vi kommer.
 
 
 
 
 
 
 
Bobbat hår hade blivit på modet i Paris 1909, och spreds som en löpeld i avant gard-cirklarna. Hattarna blev mindre, och mer lika små lock som träddes över huvudet. Början tll det som senare skulle kallas Cloche-hatten var född. 
 
 
 
 
 
Och med det får vi tyvärr avsluta,
för sedan börjar 1920-talet, och det tar vi nästa gång!
 
 

Kommentarer
Postat av: Malin Aurora

Åh galet fint<3

2012-09-20 @ 15:46:16
URL: http://vildblommor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback