Butiksbesöket - Stadsmissionen, Ebbe & haldis

 
 
Nu är det återigen dags för ett butiksbesök i Göteborg!
Den här gången skall vi kika på en av mina absoluta favoritbutiker. 
På Vallgatan i Göteborg så ligger Stadsmissionens sjunde secondhandbutik: Ebbe & Haldis.
En absolut pärla. Inte bara på grund av utbud, utan också prismässigt. Men nu förhastar jag mig. 
 
 
 
 
 
 
När min pappa var ung och lurig så brukade han gå till en restaurang som hette Gyllene Hästskon.
Där -  på slutet av 60-talet - dansade de, drack vin och var fantastiska nätterna igenom. Alla kallade dock restaurangen för Dojan, och senare så bytte de faktiskt namn till just detta. Det är i Dojans gamla lokaler som Ebbe & Haldis nu huserar, vilket bara det känns härligt romantiskt på något sätt. Att köpa sina kläder i lokaler där ungdomar på 60 & 70-talet klädde sig allra finast och hade som allra roligast.
 
 
 
 
 
 
Hit går du om du är ute efter riktigt härliga och fina kläder. Det finns även lite småprylar, smycken och skor. Men de riktiga skatterna finns på klädavdelningen. Det är underbara tyger, modeller och även en hel del vintage. Priserna är ovanligt låga för att vara en secondhandbutik mitt i stan, många klänningar för under hundralappen, och de tjusigare vintageklänningarna går för en 400 kronor ungefär, vilket i ärlighetens namn är som hittat. Ett tips är verkligen avdelningen med nattlinnen och skira morgonrockar! Det finns så tunna och tjusiga skapelser att man baxnar! Utan tvekan slottsfrumaterial.
 
 
 
 
 
 
På väggarna och på hyllor så kan man hitta verkliga små guldkorn. brudklänningar, extra vackra hattar, tyllkjolar och liknande trängs på lite högre höjd. Så blicka uppåt! Det finns också en mysig bokavdelning, som jag fick känslan av att en av ägarna var lite extra stolt över. Mycket böcker, fint inrett och för en billig peng så får du ordentliga inbundna klassiker. Absolut värt en liten tur uppför den skrangliga trappan. 
 
 
 
 
Stadsmissionen får alla sina varor och kläder genom donationer, och stadsmissionen hämtar också möbler och kuriosa hemma hos dig om det är otympligt att få iväg det på egen hand. Ebbe & Haldis-butiken är den butik som är mest trendig av de sju, och det märks absolut. Även om de flesta Stadsmissionsbutikerna håller hög standard så är denna lite extra magisk. Tyvärr har de inga möbler, men det kompenserar de definitivt med trevlig service och rent ut sagt underbara priser. Faktumet att det också är välgörenhetsbaserat gör inte direkt saken sämre! Mycket av kläderna de får in går direkt till Gatljuset för hemlösa, och mycket av möblerna och husgeråden används för att inreda de enheter som Stadsmissionen har runt om i landet.
 
 


 
 
 
 
 
Sammanfattningsvis så är Ebbe & Haldis en guldgruva, och hittar man ingenting första gången så fylls sortimentet på ofta och man kan utan problem hitta någonting dagen därpå. (Och dagen efter det...) Mitt tips är med andra ord att absolut bums kila dit och välja ut en fin scarf eller väska, plånbok eller kläninng, eller bara kika runt och glädjas åt att det kan finnas en sådan prisvärd butik, mitt i centrum!
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback