Retrorecept - Twin Peaks Cherry Pie

 

I Retrorecept så låter vi mat, dryck och bakverk ta oss tillbaka i tiden. Vi plockar fram tidlösa klassiker, återuppväcker slumrande anrättningar, och tar oss an filmiska specialiteter.
 
 
 
 
Som ni nog förstod av mitt kulturtips häromdagen, så är Twin Peaks en stor källa för mig när det gäller inspiration av det lite mer... känslosamma hållet. Ni vet när man mer vill klä sig efter en inneboende känsla än en faktisk stil. Men vad serien också framkallar, är ett stort sug efter körsbärspaj och kaffe. Så jag tänkte, att om ni nu skall avnjuta Twin Peaks för första, andra, eller tionde gången, så bör ni göra så i samband med just detta. Efter att ha sökt land och internet runt, så kan vi nog anser att detta är originalreceptet på denna mytomspunna dessert. Jag har översatt alla måtten till våra svenska, så det är lite extra exakt! Men det kan väl bara vara positivt:
 
 

 
 
 
Twin Peaks Cherry Pie
 
Pajdeg
  • 5,3 dl mjöl
  • 210 gram kylskåpskallt smör
  • 1/2 tesked salt
  • 2,4 dl iskallt vatten
  • 1 lätt smörad pajform

Fyllning:
  • 7,1 deciliter urkärnade, avrunna körsbär
  • 2,3 dl socker
  • 2 matskedar majsmjöl (eller potatismjöl om du inte får tag på majsmjöl)
  • 1 matsked vaniljextrakt/vaniljsocker
  • Fint rivet skal från en citron
  • 2 matskedar mjölk att pensla med

Det är lättast att göra degen i en matberedare, så har du tillgång till en sådan (eller en mixerstav) så rekommenderar jag att du använder någon av dessa. 
 
 


1. Blanda i alla fall samman mjöl, smör, socker och salt, under omrörning/mixning till degen blir fast. Om den verkar för lös och kletig, så häll försiktigt i lite mer mjöl tills du är nöjd. Den skall vara lättarbetad men inte torr, och inte fastna (alltför mycket) på fingrarna. Dela sedan upp i två lika stora bitarbitar, plasta in, och lägg i kylen i minst 45 minuter.

2. Ta den ena degbiten och kavla snabbt ut på en mjölad yta, lägg i pajformen och passa den efter kanter och botten. placera sedan i kylen i 30 minuter till. Anledningen att man kyler degen så länge är för att undvika att den skall krympa sedan, när den gräddas. (Man kan alltid göra degen dagen innan och ha den i kylen över natten om man inte vill arbeta så länge med pajen.)
 
 
 

3. Sätt ugnen på 180 grader. Lägg folie över pajdegen, tätt intill både botten och kanter, fyll pajformen med ris eller bönor så att den tyngs ner. För-grädda i 25 minuter. Låt sedan svalna i 20 minuter.

4. Blanda ingredienserna i en kastrull och värm upp, men koka inte! Låg fyllningen bli härligt krämig men mosa inte körsbären (om du inte föredrar det på det sättet) och låt sedan svalna av litegrann.Fyll pajformen med körsbärskompotten och lägg försiktigt på pajlocket. Ett tips är att skära ut ett litet hålformat mönster någonstans i locket för att undvika att pajen fylls med luft på insidan. Annars kan man pricka små hål med en gaffel. Dekorera eventuellt även med utskurna degbitar om så önskas! Pensla med mjölk över locket och in med härligheten i ugnen i 35 minuter. Servera med vaniljglass, eller bara som den är!
 
 
 
 
Och glöm inte kaffet, starkt, svart och riktigt kokhett!

 


Kommentarer
Postat av: madeleine

haha, kul att du la upp det receptet för jag tänkte för inte så längesen att jag måste hitta det där twin peaks-receptet för att göra körsbärspajen, med en rejäl kopp kaffe till såklart!

Svar: Ja det blir mitt helgprojekt, är bara så himla svårt med körsbären. Frysta är ju verkligen inte lika gott.
Julia - Chasing Vintage

2012-10-03 @ 23:34:20
URL: http://bonjourvintage.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback