Vintage, Second Hand, Retro ?

 

 

 

Hej igen, mina små.

Jag hoppas att ni tycker om bloggen, med dess design och innehåll hittills.
Vi är ju bara i första fasen, och inte mycket har ännu hunnit skrivas. Men det kommer, var så säkra. Idag tänkte jag att vi skulle se efter lite mer vad Vintage, Second Hand och Retro egentligen är, för att lättare kunna reda i det trassel som finns därute.

 

 


 

Vintage kommer från engelskan, och syftar på en "äldre vara av god kvalitet". Ordets egentliga betydelse är Vinskörd, (på latin Vin-tid.) och man använde ordet i Vin-sammanhang, ofta för att illustrera en äldre, finare årgång. I modesammanhang däremot, syftar Vintage på kläder från andra tidsepoker. Generellt sett så brukar man säga att plagg som är producerade före 1920, är antika, och kläder från 1920-1960 är vintage. Det tvistas en del om vare sig något skall få kallas vintage, utan att ha minst 25 år på nacken, men i många sammanhang får även yngre plagg en vintagestämpel, och begreppet är bredare nu än för några år sedan. 

Second Hand-varor är helt enkelt begagnade varor. Varor som säljs en andra gång för användning. (Därav: andrahandsvaror på svenska) Second Hand är lättare att definiera än Vintage, då helt enkelt alla varor som är begagnade även kan klassas som Second Hand. Men om det dyker upp en riktigt fin begagnad festblåsa från 1950, ja då vips är det Vintage igen. 

Retro kommer från det Latinska prefixet retro, vilket helt enkelt betyder bakåt eller förr i tiden. En retrovara har en distinkt stil, som kan härledas bak till en viss tidsperiod eller en viss trend. Plagg eller varor behöver inte vara i extra fint skick för att vara retro, men de måste ha den där särpräglade looken.

 Retro, Second Hand och Vintage går in i varandra på alla möjliga sätt. 
Något som är Retro kan också vara Vintage, och en Second hand vara kan klassas som alla ovanstående. 
Men förhoppningsvis lämnar vi detta inlägg, något klokare!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback