Funnet & Förvärvat - Singersymaskinen 
Idag har jag snurrat omkring halva dagen på den sista bakluckeloppisen i Majorna. Den här utmärkta symaskinen fick jag syn på hos en av de säljande, eller rättare sagt under hans dotter. Hon försökte klättra upp i en hög bil och använde den här godingen som fotpall helt sonika. Jag förfasade mig något och räddade den kvickt,och tro det eller ej: För femtio ynka kronor blev den min. Den väger ett ton så min goda vän josephine skall ha en eloge för att hon kånkade den hela vägen hem åt mig. Jag tror dock inte att den kommer att gå igång, så den är bara prydnad.... men vilken prydnad sen! Köpte massor av härligheter som jag skall visa upp för er under veckan. Men nu får ni fortsätta njuta av er söndag.
 

Lördagsinspiration

 
 
Tack gode gud för lördagar, min absoluta favoritdag. Smock mitt i helgen och jag låtsas att den aldrig skall ta slut. Således är lite lördagsinspiration på sin plats. Såhär tänker i alla fall jag se ut, och känna mig, under hela den här härliga dagen (och natten!)


 


      
 
 
 

Aktualiteter - Repris KFUM

 
 
Måndag till lördag, mellan 10-15 så står dörrarna öppna till en fantastisk secondhandbutik på Mjölktorget i Kallebäck, Göteborg.
Vi skall gå närmare in på den butiken inom kort, men idag vill jag bara visa vad som kommit in i butiken på senaste.
För er som kanske vill kika dit imorgon:
 
 
 
 
 
 
 
En helt fantastisk Singer-symaskin!
Spring och köp, om inte jag hinner först det vill säga!
 
 

Hatten är huvudsaken: Del III - 1920-1940

 

 

Godmorgon mina vänner, hoppas ni har det fint en fredag som denna.
Det är återigen dags att förkovra oss i hattarnas vidunderliga värld

och vi är nu framme vid 1920-talet.
Helt utmärkt!

 

 
I början av 1900-talet hade kvinnornas hattarna varit enorma, bredbrättade skapelser med blommor, fjädrar, band och tyll. Men när frisyrerna började förändras på 20-talet, till mer kortklippta, shinglade “bobs” så förändrades hattarna också, och Cloche-hatten gjorde entré! Det var en lätt klockformad hatt, som skulle sitta tight om huvudet, lite som en hjälm, med en mindre typ av brätte.
 
 


Under 30-talet så blev New York, med alla sina Europeiska immigranter som influerade modet, den absolut ledande staden när det kom till hattmakeri och hattmode. Större butiker öppnade, som Sacs och Bergdorf och Dior släppte sin berömda “pillerburk”. Hattarna fick gärna vara aningens vinklade, antingen åt sidan eller sitta längre bak på hjässan, och turbaner blev högsta mode!
De lite mer vidbrättade hattarna kom tillbaka, och ersatte parasollerna under soliga dagar (dessa hade blivit hopplöst omoderna!) Fedorahatten behöll sin status och de manliga hattmodet var i det närmaste oförändrat, de manliga klassikerna som bowlerhatten, fedoran och stetsonhatten, verkar aldrig försvinna.
 


Under andra världskriget blev hattarna ett sätt att peka finger åt nazisterna, en “piece de resistance” som de så underfundigt kallades. Material till hattar var inte lika ransonerat och fjädrar, slöjor och låtsasblommor återuppstod under en kort period. Frisyrerna hade förändrats och därav även hattmodet. (Pompadourfrisyren användes flitigt, både bland kvinnor och män.) Dock-hatten, en liten hatt som balanserade längst fram på pannan blev populär, och bahytten gästspelade också en snabbis.
 
 
 
 
 
 
 
Efter 1940 började hattarnas storhetstid tyvärr lida mot sitt slut. Men nästa gång tar vi 1950-1970 och några små stackars huvudbonader skall vi nog kunna gräva upp även då!
 
 
 

Kulturförslaget - SHOISE, Röhsska Muséet

 

  

Då var det dags för ännu ett kulturförslag,
denna gången skall vi till Röhsska Muséet i Göteborg,
för att inspireras av ekologiskt mode, och utmärkt underliga skor.

 

 

 
 
 

Den 25 september så öppnade en ny utställning på Röhsska Muséet i Göteborg - Shiose.
Idén är hållbara, miljövänliga skor och accessoarer gjorda av ekologiskt och återanvänt material. Ett sätt att hitta lösningar på de ekologiska utmaningar som textil- och skoindustrin nu kommer att stå inför, med tanke på tiden vi lever i och de fler och fler medvetna konsumenter som anammar ekologiskt mode. Bakom utställningen står Petra Högström och Matilda Maroti (skapare av kollektionen Bit's and Pieces), I ett pressmeddelande säger de:

 

–Vi vill inte behöva välja det ena eller det andra alternativet när vi ställs inför olika val som hållbart eller trendigt? Mode eller konst? Kommersiellt eller nyskapande? Vi vill byta ut ordet "eller" mot ett "och".

 

Vilket jag tycker låter helt superbt. Än sålänge är skorna endast för utställning, men nästa höst kan man hitta indikationer på att en mer kommersiell kollektion kommer att släppas...

 

 


Utställningen pågår mellan 25 september och 14 oktober 2012.

 
Intervju med Madeleine Petersson från Bonjour Vintage

 
 
Då var det dags för den andra intervjun i vår intervjuserie!
Den här gången har vi turen att få prata lite närmare med Madeleine Petersson
som driver den fina bloggen Bonjour Vintage.
 
 
 
 
 
Madeleine är en härlig tjej som är art director, formgivare, stylist, projektledare, frilansare och inte minst: mamma! Hon har en underbart fräsch blogg med vackra bilder, och verkar ha ett hem man bara kan drömma om...
Vi på Chasing Vintage tycker att hon är en riktig guldklimp.
 
 
 
 
 
 
Hej Madeleine, tack så hemskt mycket för en riktigt härlig blogg!
- Åh, tack!

Hur ser ditt liv ut för tillfället, vad pysslar du med?
- Jag är Art Director för en webshop, som säljer inredning med skandinavisk design. På fritiden är jag med min lilla familj, vi lagar mat, bakar och går på loppisar. Jag frilansar även som grafisk formgivare och som inredningsstylist.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av Vintage?
- Det är en bra fråga, för när jag började bli intresserad så hade jag ingen som tog mig till loppisar eller till second hand. Jag hittade dit själv. Det var ju på Erikshjälpen som man hittade alla roliga kläder. Och på Kupan hittade jag fina halsband och armband, så fort jag fick tid över så gick jag dit. Sedan var det en äldre dam som öppnade en antikaffär på Esplanaden med de mest fantastiska tyllklänningarna och sakerna. Hon hade en vän i Frankrike och en vän i Amerika som skickade prylar till henne. Och jag ville ha allt för allt var så fint. När jag upptäckte hennes butik så visste jag att detta var det bästa jag visste. Det var som att man kom till en annan värld och det fanns ingen affär som kunde uppnå hennes! Här köpte jag ett sminkbord, min balklänning, en rosbrosch, handväskor, en Betty Boop-väckarklocka med originalkartong och så mycket mer.
 
 
 

När började du blogga, och varför valde du just bloggen som ett uttryckssätt?
- Att blogga är så himla bra, man kan ju nå ut till alla, när som helst! Internet är en fantastisk sak. Bloggen startade jag när jag var föräldraledig, för att jag behövde utrycka mig visuellt på något sätt. Sedan har den följt mig hela tiden och det är en plats där jag kan vara kreativ och visa upp min foton.

Vad är det gamla saker lockar fram för känsla, hos dig?
- Ett hem med äldre möbler skapar ett slags lugn, det blir så mysigt när inte allt är svart och vitt och stilrent. Man känner att sakerna har en historia, en personlighet. Sedan blir jag glad när jag ser alla finurliga lösningar det brukar vara på äldre saker. Designerna har tänkt till ett extra varv.

Om du var ett vintageplagg, vad hade du varit för något, och vad hade du haft för historia?
- Jag hade varit en 50-talsklänning i tyll med många lager. Mintgrön och pastellrosa. Klänningen hade haft några rödvinsfläckar på det övre lagret, från en rolig cocktailfest då jag trodde att det var en bra idé att dansa med ett glas i handen. Den hade varit med om roliga fester på lokal men även fått utstå vardagssysslor eftersom jag är bäst på att inte ta av mig finkläderna när jag kommer hem.

Beskriv en av dina bästa köpupplevelser?
- Det måste vara när jag köpte sminkbordet i den lilla antikaffären på Esplanaden. När jag såg bordet i skyltfönstret så blev jag överlycklig! Egentligen var det redan bortlovat men jag lyckades få köpa det på något sätt. När jag berättade om bordet till mina föräldrar så tyckte de inte att jag skulle köpa det, men jag gjorde det ändå. Och sedan när jag kom hem med det så var de ju tvungna att medge att det var en av de finaste möblerna de hade sett. Jag har slutat lyssna på vad andra tycker och tänker om mina fynd. Jag tror på dem och de betyder något för mig.

Har du någon stilikon, och i så fall vem kan det vara?
- Klädmässigt: Brigitte Bardot. Inredningsmässigt: Pippi Långstrump.

Vilket är ditt absolut bästa årtionde, kläd och prylmässigt?
- 50-talet! Åh vad jag älskar det årtiondet. Min kille har även fått mig att gilla 70-talet med dåtidens fantastiska tyger och Bumling-lampor.

Finns det någonting du ångrar att du inte köpte?
- Ja. En golvlampa med tre skärmar, en sån där Kurt Olsson-lampa. Jag hittade den på en stor loppis. Man var tvungen att byta sladden så det tog emot att köpa den. Men i efterhand så ångrade jag mig bittert eftersom den bara kostade 40 kr, och egentligen är det rätt lätt att byta sladdar på lampor.
 
 

Har du någonsin blivit lurad i ett köpsammanhang och betalat alldeles för mycket?
- Säkert, men det har jag i så fall redan glömt. Det tar för mycket tid och energi att tänka på sådana saker. Plus att jag tyckte säkert att det var värt det annars hade jag aldrig köpt det!

Har du någonsin betalat alldeles för lite för något som du visste var värt mycket mer?
-  Jag har fyndat diverse vintageklänningar på second hand som är värda så mycket mer.

Och till sist, vilken är ditt favoritställe, för att hitta riktigt fina gamla saker?
- Retrå var min favoritaffär innan de la ner. Loppisen i Folkets Park i Kalmar, Loppisskolan och alla loppisställen i Emmaboda!
 
 
 
 
 

Inifrån & Ut - Pin Curl Tutorial

 

I Inifrån & Ut tipsar jag er om allt som har med skönhet att göra, både på in- och utsidan.
Det kommer bjudas på allt från gamla huskurer till smink och frisyrer.

 

 
 


Idag skall vi ge oss på att försöka lära oss att locka håret med hjälp utav pin curls. Detta skapar vackra hållbara lockar, som tar oss tillbaka till 50- och 60-talet på stört!
 

Vad du behöver är:
En kam med pinnskaft
En borste
Hårspännen eller clips
Läggningsvätska
Hårspray (gärna av lättare variant)
En tunn sjalett

Först av allt så tvättar du håret och torkar det lite lätt med handduk. Det skall fortfarande vara blött! Fukta igenom ditt hår med läggningsvätskan.
Lösgör sedan en slinga av hår, och vira den runt ett par av dina fingrar.
 
Längst ner i blogginlägget så hittar ni två videotutorials där man verkligen kan se hur snurrandet och frisyrfixandet går till, på ett riktigt bra sätt. Kvinnan i videon avråder dock från att tvinna slingan runt fingret, men det har jag sett att många av mina bloggkollegor säger är helt okej, och faktiskt kan vara att föredra!
 
 
 
 
 
 
Plocka alltså en lock i taget och fäst den med toppen inåt med en två spännen i kors, tvärsöver.
Spraya sedan mycket lätt med hårspray över och sätt på dig din sjalett. låt sedan torka helt, detta tar ett tag så antingen så får du tillbringa dagen i sjalett eller låta det vara över natten. Du kan även värma med hårfönen över sjaletten för att hjälpa på traven.

När det sedan är dags att släppa håret och lockarna fria, så borsta igenom lockarna och forma din frisyr som du önskar. Använd gärna ett tunt lager frisyrkräm/vax på handflatan för att få hjälp att forma precis som du vill ha det. Spraya till sist för att fixera din frisyr. Om håret blir fett under de kommande dagarna så använd dig av torrschampo, lockarna håller ett bra tag om de är gjorda på rätt sätt.
 
 
 
Ikväll är det jag som tvinnar hår, det kan ni vara säkra på!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter att ha letat länge och väl, här har ni två tutorials som jag tyckte var riktigt bra:
 
 
 
 

DIY - Vimpelspel

 
 
Något som titt som tätt dyker upp i olika rum i bloggvärlden just nu,är de fina små vimplarna på band.
Jag tänkte lägga en liten stund på att förklara hur man lättast skapar sitt egna vimpelspel.
 
 


Du behöver:
 • Penna
 • Kartong
 • Tyg efter smak och tycke
 • Ett band du tycker passar
 • Sytråd
 • Symaskin eller vanlig hederlig nål och tråd
 • Sax

- Börja med att lista ut  hur stora vimplar du vill ha. Här finns självfallet inga begränsningar. (Du behöver heller inte göra alla vimplar i samma storlek.) När du har bestämt dig för en lagom stor trekantig form, så lägg till 0,5 centimeter på varje sida (detta kommer vara din sömsmån) och klipp en kartongbit i denna storlek. Nu har du en mall!
 
 

 
 

- Bestäm sedan antal vimplar du vill ha och multiplicera detta med två. Malla genom att lägga kartongbiten på den aviga sidan, och strecka försiktigt runt kanterna med din märkpenna/tygkrita. Nu kan du klippa ut dina vimplar.
 
- Lägg dina fördiga tyg-trekanter, räta mot räta, och nåla ihop sidorna. Sy sedan en raksöm utefter båda långsidorna, och klipp av toppens överflödiga tyg (så den sedan kan bli spetsig och fin). Vräng vimpeln, och peta ut toppen med ett långsmalt objekt av valfri sort. Stryk sedan!
 

- Ta sedan fram ditt bomullsband.
Nu kan du göra på två sätt, beroende på om du vill ha bandet utanpå eller innanför vimplarna. En ren smaksak! 
 
Innanför:
Lägg bandet innanför basens sidor, och sy enkel raksöm över hela rasket.

Utanför:
Vik bandet över vimpelns bas och nåla, sy enkel raksöm över hela rasket.
(Det finns bomullsband som redan är vikta, de kallas snedslån Det kan vara smart att arbeta med ett sådant om man vill vara säker på att få bandet rakt och fint, och är lite novis inom syendet.)
 
 
 
 
 
 

Sy sedan fast vimpel efter vimpel och lämna 30-40 cm på kanterna för upphängning.
Och voila, ditt unika vimpelspel är färdigt och redo att pryda ditt hem!
 

Aktualiteter - Fluffiga skor och mystiska kistor


Godmorgon på er mina små!
Välkommen till en mycket regnruskig tisdag och hoppas ni har sovit gott. 
Idag skall jag tipsa er om två fina saker som kommit in på Emmaus Linnégatan
respektive Myrornas Järntorget.
 
 
På myrornas har vi den här mastodontkistan. Jag hade köpt den på ett kick, men priset kanske är i mastigaste laget. 6500 kronor skall de ha för den. Dock är den gedigen, stor och skulle passa perfekt som soffbord eller varför inte vid kortänden av sängen, fylld med de finaste sakerna man äger och har. Saligt.Emmaus har fått in de här godingarna. Underbara fjällskor med fin snörning och ordentlig gummisula. Eventuellt kilar jag dit efter jobbet idag och hoppar i ett par... Priset är dessvärre okänt, (en viss snurrig dam tappade visst bort sina anteckningar) men mer än 200 pix kan jag inte tänka mig att de går för!
 
 
 

Varför Vintage?

 
 
Såhär på en måndag med en gnistrande blå himmel utanför fönstret,
så tänkte jag bjuda på ett lite mer personligt inlägg.
En liten betraktelse av varför just jag är så väldigt kär,
i gamla kläder och prylar.
 
 
 
 
Jag vet inte om jag någonsin upptäckte min kärlek för andrahandsvaror, eller om den långsamt växte fram samtidigt som jag och genom hela livet. Varför gamla saker tilltalar mig som de gör är egentligen omöjligt att säga. 
 
Man kan betrakta hur jag gick på smala barnsben, hand i hand med mamma, lärde mig titta med mina secondhandögon som hon kallade det. Hur jag lärde mig luta av en byrå, eller en stol, och måla nytt. När jag för första gången vågade ropa in någonting begärligt på auktion och vann! Hur ruset rann genom kroppen och kindernas värme kändes efteråt.
 
 
 
Man kan orda om hur det känns att rak i ryggen med valk i håret, promenera i en klänning av finaste tweed, med pärlor på kragen och ett dolt blixtlås. Och veta att ingen i ens omgivning kommer bära samma plagg, eller vara lika stilig som du är. Eller så kan vi diskutera hur fascinerad man blir när man hittar en gammal biobiljett i innerfickan på kappan man just köpt, och hur man nästan kan känna parfymen hos henne som kanske var på en fantastisk film med sina allra bästa vänner.
 
Man skulle kunna tala om historia och historier, svunna tider och det dämpade ljudet av andra sorters musik, eller en känsla av att vara någon helt annan. Man kan tala om en sorts utmaning i att hitta det perfekta plagget, ett unikum i motsats till rad efter rad av likadana plagg som erbjuder dig konformitet och rätt storlek, och man kan hänvisa till ekonomi och miljö. Men man når ändå inte riktigt fram till kärnan och svaret.
 
 
 
 
Därför att det för mig handlar om att att hela tiden undra vem jag är, men ännu mer, vem jag har varit. Vem min mamma har varit, min mormor, min farfar och hans mamma. Och alla de människor som de någonsin träffade, eller aldrig kände.
En konstant längtan, nästan obotlig, efter rötter och trygghet i en famn som inte finns längre.
Den lugna vetskapen om att saker inte försvinner bara för att de åldras, och den stilla vetskapen om att inte allt på jorden är en tabula rasa, som du måste vara den första att fylla.
 
Och kanske även allra längst in, en liten farhåga att någon som omger sig av bara nytt och blankt, riskerar bli lika opersonlig och grund som de ting de äger.
 
 
 

Vintagebloggarnas Världsliga

 
 
 
Och så var det underbar måndag igen.
Som vanligt är det dags för en inblick i vad våra favoritbloggare
har haft för sig under veckan som gått.
 
 
 
 
 
 
Sandra svarar på frågor,
Här:
 
Och tipsar om sina bästa instagrammare,
Här: 
 
Elsa talar sig varm om fluffiga 60-talsfrisyrer
Här:

 
Och skriver ett mycket tänkvärt och fint inlägg om mat,
Här

 
Emily skickar vykort från en världsfin plats,
Här:

 
Och visar en tjuvkik på sin nya lägenhet, 
Här:
 
 
 
 
 
Jessica tar med oss på söndagsmarknad, 
Här:
 
Och visar vackra halvmånar,
Här:
 
 
 
 
Clara inspirerar oss med höstblommor,
Här:
 
 
Och slutligen visar hon upp en underbart kalasklädd Bertil,
Här:
 

Funnet & Förvärvat - Den pepitarutiga väskan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den här sötnosen krafsade jag upp ur en stor väskkorg på Emmaus förra veckan.
Perfekt storlek för både dator, almanacka, smink, hårspray och plånboken.
Fick betala 45 kronor för den lilla skönheten!
 
 

Idé & Inspiration

 
 
 
I Idé & Inspiration så tipsar vi om det som inspirerat oss under den här veckan,
för att kanske lyckas inspirera dig med. 
Källorna kommer du till när du klickar på bilden!
 
 
 
 
 
Den här lördagen inspireras vi av:
 
Niotillfems härliga outfit. 
 
 
Elsas vackra händer och nagelfärger.
 
 
Karolines otroligt lyckade höstiga hårfärg och halsduk.
 
 
Och sist men inte minst: Emmas och hennes väns underbara utstyrslar.
 
 
 

Aktualiteter - American Vintage

 
Psst!
Miss Ragtime har fått in riktigt fina saker från American Vintage.
Bland annat stiliga mockaskor, och läckra svartvita byxor från Just Female.
 
 
 
 
 
 Själv har jag en ljusgul 50-talsklänning som hade varit perfekt tillsammans med de vinröda stövletterna... 
Ha en fantastisk fredag nu och njut av helgen! 
 
 
 

Butiksbesöket - Stadsmissionen, Ebbe & haldis

 
 
Nu är det återigen dags för ett butiksbesök i Göteborg!
Den här gången skall vi kika på en av mina absoluta favoritbutiker. 
På Vallgatan i Göteborg så ligger Stadsmissionens sjunde secondhandbutik: Ebbe & Haldis.
En absolut pärla. Inte bara på grund av utbud, utan också prismässigt. Men nu förhastar jag mig. 
 
 
 
 
 
 
När min pappa var ung och lurig så brukade han gå till en restaurang som hette Gyllene Hästskon.
Där -  på slutet av 60-talet - dansade de, drack vin och var fantastiska nätterna igenom. Alla kallade dock restaurangen för Dojan, och senare så bytte de faktiskt namn till just detta. Det är i Dojans gamla lokaler som Ebbe & Haldis nu huserar, vilket bara det känns härligt romantiskt på något sätt. Att köpa sina kläder i lokaler där ungdomar på 60 & 70-talet klädde sig allra finast och hade som allra roligast.
 
 
 
 
 
 
Hit går du om du är ute efter riktigt härliga och fina kläder. Det finns även lite småprylar, smycken och skor. Men de riktiga skatterna finns på klädavdelningen. Det är underbara tyger, modeller och även en hel del vintage. Priserna är ovanligt låga för att vara en secondhandbutik mitt i stan, många klänningar för under hundralappen, och de tjusigare vintageklänningarna går för en 400 kronor ungefär, vilket i ärlighetens namn är som hittat. Ett tips är verkligen avdelningen med nattlinnen och skira morgonrockar! Det finns så tunna och tjusiga skapelser att man baxnar! Utan tvekan slottsfrumaterial.
 
 
 
 
 
 
På väggarna och på hyllor så kan man hitta verkliga små guldkorn. brudklänningar, extra vackra hattar, tyllkjolar och liknande trängs på lite högre höjd. Så blicka uppåt! Det finns också en mysig bokavdelning, som jag fick känslan av att en av ägarna var lite extra stolt över. Mycket böcker, fint inrett och för en billig peng så får du ordentliga inbundna klassiker. Absolut värt en liten tur uppför den skrangliga trappan. 
 
 
 
 
Stadsmissionen får alla sina varor och kläder genom donationer, och stadsmissionen hämtar också möbler och kuriosa hemma hos dig om det är otympligt att få iväg det på egen hand. Ebbe & Haldis-butiken är den butik som är mest trendig av de sju, och det märks absolut. Även om de flesta Stadsmissionsbutikerna håller hög standard så är denna lite extra magisk. Tyvärr har de inga möbler, men det kompenserar de definitivt med trevlig service och rent ut sagt underbara priser. Faktumet att det också är välgörenhetsbaserat gör inte direkt saken sämre! Mycket av kläderna de får in går direkt till Gatljuset för hemlösa, och mycket av möblerna och husgeråden används för att inreda de enheter som Stadsmissionen har runt om i landet.
 
 


 
 
 
 
 
Sammanfattningsvis så är Ebbe & Haldis en guldgruva, och hittar man ingenting första gången så fylls sortimentet på ofta och man kan utan problem hitta någonting dagen därpå. (Och dagen efter det...) Mitt tips är med andra ord att absolut bums kila dit och välja ut en fin scarf eller väska, plånbok eller kläninng, eller bara kika runt och glädjas åt att det kan finnas en sådan prisvärd butik, mitt i centrum!
 
 
 
 
 

Bakluckeloppis i Majorna!

 
 
Nu i helgen är det dags för årets näst sista Bakluckelopppis i Majorna!
 
 
 
 
 
 
Hur fungerar en bakluckeloppis, kanske ni undrar, och svaret är att det fungerar hur bra som helst! Det är varken krångligt för de som vill sälja, eller de som bara vill komma och spankulera omkring. Men för att underlätta så har jag knåpat ihop en liten lista med hur det egentligen går till för dig som vill sälja:
 
 • Fyll din bil eller dina väskor med allehanda produkter du vill göra dig av med. Allt mellan himmel och jord kan säljas!
 • Ingen förbokning krävs, så det är bara att dyka upp den lördagen eller söndagen som det passar just dig.
 • Insläppet för dig som säljer är mellan 9.00-11.00
 • Priser (taget från hemsidan):

  • 140kr/dag – Personbil/enkel plats
   Du disponerar platsen bakom bilen, intill bilens bredd, ca 4m.
  • 100kr/dag – Sälja utan bil
   Du disponerar en plats som är ca 3m * 3m
  • 180kr/dag – Bil med släp/husvagn/lastbil
   Du disponerar ca 5m bredd bakom bilen. Om du vill ha denna större plats med personbil, anger du det i insläppet.
 • Loppisen är öppen mellan 11-15.
 

23-24 september.
Slottsskogsgatan 113
41476 Göteborg
11-15

Hatten är huvudsaken: Del II - 1900-1920

 

 

Då var det återigen dags att fullkomligt förkovra oss i hattarnas vidunderliga historia.
Vi börjar från början, vilket man bör göra, och öppnar dörren till 1900-1920-talet.

 

__________________________________

 
 


Under början av 1900-talet steg man in i den Edvardianska eran. Gibson Girl-looken var inne, med en kvinnlig silhuett som skulle vara i det närmaste S-linjeformad. (!) Getingmidjor, med korsetter som tryckte höfterna bakåt, och höghalsade blusar var på modet.
Och hattarna då? Jo, de var stora bredbrättade kreationer, fulla av fjädrar, frukt och plymer, allt för att göra figuren längre. Den totala effekten man var ute efter, var lite som en lampskärm på ett stativ. Låter vackert, inte sant? Det var fortfarande krigsmode, och mycket strama linjer, men mer och mer extravagans utvecklades under de första 10 åren av seklet.
 
 
 För män så var den långa, slanka silhuetten från 1890-talet fortfarande på modet, håret skulle vara kort, skägget lite mjukare än förr och mustaschen ofta lite snitsigt  böjd uppåt. Till detta bars i hattväg ofta en hög hatt, en mjuk Homburg eller ett plommonstop. En boater dög också, i icke formella sammanhang det vill säga.
 
 

Under 1910-talet började korsetterna fasas ut och liven bli lite lösare kring midjan, äntligen fick vi andas också! Hattarna blev gradvis mindre, med mindre brätten, och klädmodet i allmänhet blev mer avslappnat. Silhuetten blev mer böljande, och kvinnliga plagg får en mer manlig ton. Midjan sjunker mer och mer ju närmare 20-talet vi kommer.
 
 
 
 
 
 
 
Bobbat hår hade blivit på modet i Paris 1909, och spreds som en löpeld i avant gard-cirklarna. Hattarna blev mindre, och mer lika små lock som träddes över huvudet. Början tll det som senare skulle kallas Cloche-hatten var född. 
 
 
 
 
 
Och med det får vi tyvärr avsluta,
för sedan börjar 1920-talet, och det tar vi nästa gång!
 
 

Tips & Tricks - Rödaste Hårfägen

 
 
 
I Tips & tricks så delar jag med mig om smått och gott
som jag själv tycker om, och vill rekommendera vidare till er.
 
 
 
 
 
 
Ingen har väl kunnat undgå att det röda håret stormar genom bloggvärlden. Jag vet inte om Elsa Billgren var först, men jag vågar nog säga att hon är en inspiratör av rang när det kommer till det orangeröda barret. Andra bloggande rödtottar är Emily och numera även Karoline! Även jag har för andra gången i mitt liv blivit rödhårig bara för någon månad sedan, Så jag tänkte dela med mig av mina bästa tips för att få håret att bli som man vill. Självklart skall man komma ihåg, att hemmafärgning alltid kan gå lite hur som helst, men efter två lyckade omgångar så känner jag mig i alla fall någorlunda trygg i att föra det vidare till er!
 
 
 
 
 
Min färg innan jag blev rödhårig, var i det närmaste mörkbrun, med lite gammal färgning i topparna. Vad jag gjorde som förberedelse var att fära håret två gånger (med en veckas mellanrum) med denna färgen, samt göra en inpackning varannan dag under samma veckor. (Annars sliter det så våldsamt.)
 
 

L'Oreal Preference 10.21
 

Lade färgen i topparna först, för där brukar det vara svårare att ljusa upp, och lät det sitta en stund. Arbetade sedan igenom resten av håret och hade i färgen tiden ut. Resultatet blev i det närmaste ljusbrunt, med några mörkare skiftningar. Den är ingen jättestark vansinnes-blekning, så det är inte lika skadligt för håret som tunga 3-7 nyansblekningar, men det blir inte heller superljust.
 
 
 
Sedan köpte jag mig två paket av den här, min absolut bästa kompis inom hårfärg:
 
 
Féria 7.46 Intensiv koppar.
 
 
 
Slängde i den, lät stå, sköljde ur och upprepade proceduren en gång till med det extra paketet några dagar efter. (Vid behov såklart, men mitt rann ur litegrann.) Sedan var jag rödare än rödast, utan att för den sakens skull dra åt lila, rosa, eller blått som man så lätt gör. Packar in håret då och då med honung blandat med balsam, det gör susen!
 
 
 
Hela kalaset håller i runda slängar ungefär fyra veckor,
sen vill man gärna göra något åt lite utväxt och slänga i en till färg för styrkans skull. 
Vilket är precis vad jag skall göra ikväll!

Funnet i Förbigående

 
 
I Funnet i Förbigående så tipsar jag er om vackra saker som jag hittar när jag är ute på vift,
inte nödvändigtvis begagnat, men med rätt anda, om man säger så!
 
 
 

 
 
 
Penguinklassikerna ligger mig mycket varmt om hjärtat, både i design, tanke, innehåll och känslan av en svunnen tid. Nu finns en nyupplaga släppt, med de gamla klassikerna, med typiska Penguinomslag. Och till dessa små guldkorn så finns även matchande muggar att dricka rykande hett kaffe i, samtidigt som man läser sin favoritbok.

 
Man kan hitta dem lite överallt online, amazon.com är ett exempel, men vill man plocka dem i butik, så kan man göra det i Pocket Shop-butikerna. Tyvärr har min absoluta favoritbok gått ur lager nästan överallt, och jag får söka med ljus och lykta och förhoppnignsvis hitta den. Vilken det är? Ja the Great Gatsby såklart!
 
 
 

DIY - Lapptäcke

 
 
Jag fick frågan härom veckan hur det kommer sig att jag aldrig har sytt ett lapptäcke. Personen som undrade verkade tycka att det var precis en sån sak som jag borde ha hemma, handgjort såklart. Och hen hade helt rätt! Jag räds uppgiften, kan man helt enkelt säga. Så efter att ha frågat runt bland släkt och på internet, så har jag nu knåpat ihop en guide, så att vi allihopa kan sluta ängslas, och istället sy oss ett fantastiskt lapptäcke att kura ihop oss i under höstkvällarna.
 
 
 

 
 
 
Du behöver:
- Symaskin
- Nålar
- Tyg
- Tråd
- Polyestervadd
- Sax
- Linjal
- Kartong
- Märkpenna
- Tålamod
 
 
 
Steg 1:
Lista ut hur stort du vill att ditt lapptäcke skall vara. Vill du ha en mindre filt att lägga över soffkanten, eller kanske ett helt överkast till den dubbelsäng? Här finns inga som helst begränsningar. 
 
 
 

 
 
 
Steg 2: 
Hur stora lappar vill du ha? Självklart är regeln: Ju större lappar desto enklare lapptäcke, och mindre pyssel och knåp. Men inte heller här finns några regler, och en behöver inte heller ha samma storlek på alla heller för den delen. Såklart!
 
Men om vi ponerar att du vill göra lapparna i samma storlek, säg.... 20x20 centimeter. Då kan det vara bra att klippa ut en bit kartong i exakt den storleken, för att slippa mäta alla bitar. Sen är det bara att börja klippa ut.
 
Steg 3:
Lägg sedan ut bitarna, så att du ser vilket mönster det är du vill ha, vilka bitar som passar ihop, kanske vill du skapa ett specifikt mönster på täcket?
 
Steg 4:
Lägg sedan ihop bitarna, räta mot räta, och nåla noggrannt ihop kant i kant. Sy sedan ihop med enkel raksöm. 
 
 
 
Enklast är att sy klart täcket rad för rad (bred eller långsida spelar ingen roll) och sedan sy ihop raderna, som bilden visar.
 
 
 
 
Steg 5:
Antingen så kan du använda dig av vadd + bakstycke, eller om detta känns för krångligt så ha bara ett tjockare tyg som bakstycke.
 
 
 
Om du använder dig av vadd, så klipp vadden och bakstycket i samma storlek som täcket och sy ihop med dubbel raksöm. Lägg sedan ihop täcket med avigsidan mot baksidan och sy ihop på samma sätt. Men! Låt ena kortsidan vara osydd. Vräng sedan filten och sy ihop den siste änden.
 
Om du bara har bakstycke så lägg avig mot avig, sy ihop, vräng och sy sedan ihop den siste kortänden! 
 
 
 
 
 
Sen är täcket klart!
Förstår ni att jag har oroat mig i onödan?
Med lite tålamod och pillande så skall det nog bli ett lapptäcke skall ni se.
Vänta bara!
 
 
 
 
 
 
 

Aktualiteter - Auktion

 
 
Psst!
På Göteborgs Auktionsverk pågår just nu en auktion på en bar-jordglob som inte är av denna värld! Snart är den slut, men än sålänge så hinner du! Klicka på bilden och buda som aldrig förr, om du alltid velat placera dina likörer i en liknande skapelse.
 
 
  
 


Vintagebloggarnas Världsliga

 
 
 
Nu mina små är det måndag igen!
Det betyder således att det återigen är dags att se tillbaka på förra veckan,
för att ta reda på vad våra favoritbloggare hade för sig!
 
 

 
 
 Elsa hade en höstig inspirationsdag och tog med oss på utflykt:
Här
Samt visade oss vackra människor för att fira lördagen!
Här:


Emma sålde en mycket fin orange klänning:
Här:
Och visade upp bilder från sin systers härliga bröllop:
Här:
 
 


Jessica visade upp sin nya höstkappa och sin vackra man:
Här:
Och lottade ut biljetter till Vintagemässan!
Här:Louise berättar en härligt romantisk vintageköp-frierihistoria
Här:

 
Fina Clara lät oss ta del av sin filosofi om natur och hur den kan vara en tröst när allt känns svårt:
Här:
Och beklagade sig över sin brist på självdisciplin...
Här:
Sandra tog ett foto i timmen!
Här:
Och visade sitt liv ur andras kameralinser:
Här:

Funnet & Förvärvat - Den prickiga lilla jackan

 Den här godingen norpade jag på Finska Kyrkans loppis på Redbergsvägen, jag tror att den är hemmaysdd (!) och i jättefint skick. Att den också passar helt strålande, och kostade mig 40 kronor, gör ju att man knappast kan be om mer!
 
 

Idé & Inspiration

 
 
I Idé & Inspiration så tipsar vi om det som inspirerat oss under den här veckan, för att kanske lyckas inspirera dig med.
Källorna kommer du till när du klickar på bilden!
 Idag inspireras vi av:
 
Emmas sagolika nagelmatchning och hennes mans stiliga kostym:
 


Louise Lemmings hem, genom Bonjour Vintages fina hemmahos-reportage.


Elsa Billgrens sprudlande klädkombinationer under de första höstdagarnaOch Underbara Claras teodling och kaminmys!

 
 
 
 

Hatten är huvudsaken: Del I

 
  
Nu mina små skall vi tala om något alldeles förträffligt. Nämligen Hattar! I allmänhet så tycker jag att man lägger alldeles för lite tid på hattar, och det är alldeles för få som bär dem på en daglig basis. Men då det finns oändliga mängder att veta om hattar, så får vi helt enkelt dela upp det i små doser. Som en följetong om hattar, helt enkelt!
 
 
 Hatten dök upp för första gången redan under 1100-talet och blev försiktigt populär, men det tog ett tag innan den blev etsad i sin nuvarande vedertagna form med kulle och brätte. Men när hatten väl slog, så slog den ordentligt och man kunde se den på var man.
 
 
Hattmode för kvinnor blev inte riktigt stort förrän senare, då det låg i tiden att deras mode var helt beroende av mannens (!) men 1529 myntades ordet Milliner, (på svenska: modist). Vilket rätt och slätt är någon som tillverkar hattar speciellt för kvinnor. Under mitten av 1800-talet introducerades mer exklusiva material för kvinnohattar, som sammet och tyll, vilket förde med sig att industrin verkligen blommade. Inte lågt efter detta, så började att masstillverka hattar, och de blev så vanliga att en man utan hatt faktiskt betraktades som oklädd. 

 

 
 
 
Hattens vett och etikett var också särpräglad förr; män lyfte på hatten för överordnade och nationella symboler (som flaggningar och begravningar) medan kvinnor inte tar av sig hatt, mössa, luva eller huva för vare sig flaggan, begravningståg, varandra eller någon man. Kvinnans hatt räknades nämligen till en del av hennes kompletta klädsel. Under årtionden har klädmodet förändrats, och olika typer av hattar har blivit populära. Hårmodet har också påverkat vilken typ av hatt som med fördel kan bäras.
Plommonstopet har varit en av tidernas mest populära hattar, och bars av såväl banktjänstemän som cowboys! 

 
 


Hattens historia är brokig och fantastisk,
och nu med lite bakgrund så kan vi i nästa inlägg ge oss på hattmodet lite närmare.
Mer bestämd det mellan 1900-1920.
Det blir tjusigt må ni tro!


 

Följ med oss?

 
 
 
Hej allesammans.
Oj vad mycket nytt folk det har dykt upp. Såg att tjusigaste Polichinelle hade länkat mig och det är nog därifrån ni kommer. Om någon av er vill följa Chasing Vintage på Bloglovin', så är det bara att klicka på knappen nedan.
Hoppas att vi ses här inne igen!
 
 
 

Aktualiteter - Paljettjackan

 
 
På Beyond Retro Zinkensdamm så har det landat en helt fantastisk paljettjacka. Hade jag bott i Stocvkholm så hade jag norpat den själv, men nu får ni som befinner er högre upp i landet chansen!  
 
 

 
 

 
Storlek S/M och kostar 529 riksdaler
 
 
 

Funnet & Förvärvat - Den sidenfodrade fuskpälsen

 
 
 
Min vinter är räddad! Efter flera år (!) av sökande med ljus och lykta efter den perfekta fuskpälsen, så hittade jag den äntligen.
Samtidigt som jag gjorde mitt butiksbesök på Myrorna faktiskt.  
 
 
Här är den, precis lagom fluffig och fodrad med siden. Inte det minsta vintage, utan faktiskt oanvänd, och hör och häpna, från COOP Forum. Vilket år vet jag inte, men säkerligen inte gammal. 799 kronor kostade den nypris, men jag lade vantarna på den för en ynka 200-lapp. Detta är en av de saker som gör att jag älskar andrahand. Något som jag först trodde var ett vintageplagg, visade sig vara en helt vanlig stormarknadskappa, och så urtjusig på lilla mig!
 
 
 

Kulturförslaget - Vintagemässan 2012

 

 

 

Nu mina små skall jag tipsa om något spännande.
På Drottningtorget 81, mitt i centrala Stockholm, går den tionde Vintagemässan snart av stapeln!

 

 


 

 

 

Det är Bakåt-Framåt som ligger bakom eventet (och har gjort sedan 2008), som består av 36 stycken utställare med enorma mängder vintageplagg, skor och accessoarer som är nogrannt utvalda för just detta event. Och det bästa av allt, varenda pinal är till salu! Inträdet får du för en 60-lapp, så prismässigt ligger det bra i plånboken.

 

  

 

 

 

 UTSTÄLLARE VINTAGEMÄSSAN HÖST 2012

 • 59 Vintage Store
 • Anneli Hedström
 • Botteknotten
 • Carina Wikman och Ingrid Herrström
 • Christina Florén
 • Dannydesign
 • Dreamers Vintage
 • Elisabeth Östh
 • Emmaus Vintage Stockholm
 • Eva Maria
 • Evencowgirlsgettheblues
 • Helén Vedlé
 • Humana
 • Ica Bergqvist
 • Lata Pigan
 • Le Monde Roche
 • Liin Rokka
 • Lilla M
 • Lina Svensson
 • Linda Lundquist
 • LoLux First and Second Hand
 • Lyckliga Gatan – Vintage Kuriosa Design
 • MANI
 • Minns Du?
 • Moddie
 • Myrorna
 • OrkanLia
 • POP
 • Rost
 • Ruth-Hannah
 • Ruth & Raoul
 • Swedish Hasbeens
 • Tidens Melodi
 • Ulrika Hedström  Rönn
 • Veras Garderob
 • Yasmine Åkermark Nettelbladt

 

  

 

 

Vandra bland hur mycket inspiration som helst, titta på folk, fika, smyghärma andras jättefina outfits, ta miljoner bilder, fynda, och sug in all atmosfär. 29-30 september är kalaset, och jag hoppas att ni åker dit och får det helt fantastiskt

 

 

 

 


(Klicka på bilderna för att komma till källan) 

Butiksbesöket - Myrorna Järntorget

 
 
Idag skall vi ta och besöka en riktig superklassiker; secondhandbutikernas secondhandbutik skulle man kunna kalla den: Myrorna. Just denna, lokaliserad på Järntorget i Göteborg. 
 
Hos Myrorna hittar man det mesta. Med hela fyra våningar så är det nästan svårt att misslyckas.
 • På våning ett har vi glas & porslin, samt ett urval av lite finare kläder, som pälsar tillexempel. 
 • Våning två är herravdelning samt möbelavdelning.
 • Våning tre har damkkläder samt accessoarer, skor och barnkläder.
 • Och våning fyra är någon form av retro-avdelning med lite mer speciella kläder. (Kanske även den våning som har mest vintagepotential.)
 
 
 
Myrorna passar för alla typer av plånböcker, men det är inte superbilligt. De vet om att Vintage och Second Hand är på modet, och har höjt priserna successivt därefter under åren som gått. Det är dock fortfarande budgetshopping för den med lite mindre plånbok, om man inte har något emot att leta lite. Här finns mestadels vanliga kläder, riktigt tjusiga vintageplagg lyser lite med sin frånvaro, men den som söker skall finna, och några pärlor kan man allt nosa upp. I det stora hela så är det second hand för gemene man, och det finns ju inget fel med det! Jag får en käsnla av att jag skulle kunna skaffa mig vilken stil jag ville, i hela världen, bara genom att handla här, något som utan tvekan alltid är positivt. Man kan hitta allt från sekreterarkjolar & tweedkavajer, till 90tals-collegetröjor och urtjusiga Titanic-hattar.
 
 
 
 
 
 
 
Servicen är både bra och mindre bra, vissa anställda är supertrevliga, vissa lite förvirrade och man kan absolut inte lägga undan ett plagg till nästa dag, (heller inte ringa och lägga undan något.) Detta är synd, men man får ha överseende, det är ju en del ruljans i butiken och väldigt mycket varor... Sammanfattningsvis så tycker jag om Myrorna, det känns så typiskt hemmakärt och vanligt, man vet på något sätt att det alltid finns någonting som man vill ta med sig hem. Det finns en hel del guldkorn här, och framförallt är det så mycket att välja bland. Man kan vandra här i timmar och fortfarande inte vara klar. Och det, mina vänner, är alltid ett gott betyg.
 
 
 
 
 

Spörsmål & Svar

 
 
Hur fungerar egentligen storleksmärkningen på Vintageplagg?
 
Vintage är som sagt ett pussel i sig, framförallt storleksmässigt. Storleksmärkningen före 1980 skiljer sig något enormt mot vår tids. Storlekar från förr var mycket mindre, på så sätt att en storlek 34 från 1950 kommer vara märkt med siffran 40. Storleken är alltså fortfarande densamma, men den benämns som någonting annat. Pust! Hänger ni med mig? Så bli alltså inte oroliga över att ni skulle genomgått en plötslig kroppsförändring, ingenting har skett förutom att ni rest tillbaka i storlekarnas tid. Och tänk inte för mycket på siffran, sitter plagget som det skall så bry er inte om ifall ni inte har er vanliga storlek. Om det passar, så passar det!
 
 
 
 
 
 
Men, för att underlätta själva processen med prövande hit och dit, så har jag gjort en liten tabell över storlekarna i Storbritannien, USA och Europa, som ni kan ha med i fickan eller på mobilen. På så sätt slipper ni plocka med er helt tokiga storlekar in i provrummet. Självklart kan det ändå variera (exempelvis så är Spanska kläder mindre i storlekarna), så låt inga listor dominera er magkänsla, men det kan ju vara skönt att ha med en liten fingervisning!
 
 

 Europa
 Modern

 UK
 Modern

 USA
 Modern

 Europa
 Vintage

 UK / USA
 Vintage

 30

 2

 0

 36

 6

 32

 4

 2

 38

 8

 34

 6

 4

 40

 10

 36

 8

 6

 42

 12

 38

 10

 8

 44

 14

 40

 12

 10

 46

 16

 42

 14

 12

 48

 18

 44

 16

 14

 5

 20

 46

 18

 16

 56

 22

 48

 20

 18

 60

 24


 
 

Så, med andra ord, om ni har ett vintageplagg i handen som visar 40 eller 10, så kommer det att i modern europeisk storlek vara en 34a, i moderna brittisk storlek en 6a och modern amerikansk, en 4a.  Sen kan det självklart vara svårt att klura ut om storleksmärkningen är amerikansk/brittisk, men det är en helt annan nagelbitare...


Kategorier

 
 
Jag tänkte även passa på att presentera vilka olika kategorier det finns här på Chasing Vintage. Den här listan kommer säkerligen att fyllas på efter hand, men än sålänge så kan ni hitta allt ni behöver under dessa tjugoen:
 
 
 
 
 
 
 

Vintagebloggare

 
 
 
Hej mina små.
Ett av mina bästa mys är att ta en kopp varm mjölk med honung, kura ihop mig någonstans, och läsa vintagebloggar. Jag tänkte dela med mig av mina favoritbloggar, och de som vi på Chasing Vintage följer i kategorin Vintagebloggarnas Världsliga. Om ni tycker att jag har missat någon blogg, som ni följer själva, så hojta till i kommentarerna så ordnar vi strax det!
 
 
 
 
 
Elsa Billgren - Need help dressing
Elsa är en hejdundrande rödtott som samlar på de mest fantastiska av klänningar. Ingen kan skriva som hon, och hon gifter sig, bloggar, snickrar, hoppar hopprep och passar hundar, allt i en salig underbar röra.
 
 
Emma Sundh - Emmas Vintage
Emma arbetar på Damernas Värld, vilket låter och är väldigt tjusigt. Hon är vänlig, välklädd, och värmländsk helt enkelt.
 
Emily - See Emily Play
Emily känns som en älva, eller som en karaktär i en bok. Hon skriver vackra texter, fotograferar, och har en väldigt hjärtenypande ärlighet i sina inlägg.
 
Jessica Silversaga - Vintageportalen
Jessica har, förutom världens vackraste namn, en mycket vacker blog. Hon arbetar som fotograf, och visar de mest inspirerande bilder.
 
Madeleine - Bonjour Vintage
Madeleines blogg är supermysig och ger en väldigt trevlig känsla av hemtrevnad. Hon är lite som tjejen man vill fika med, i flera timmar.
 
Linnea - Mon Chéri
Linnea är hemskt vacker och lite underligt drömsk sådär, här får man mängder med fina bilder.
 
Clara Lidström - Underbaraclaras
I Claras blogg finns nästan all inspiration en vanlig människa kan behöva, det lagas mat, sys, klipps, klistras, målas, föds barn, föreläses, bakas och står i. Alla blir glada av Clara, hon känns som en en riktigt redig människa.
 
Rebecca - Hallonsemla
Rebeccas blogg brukar jag läsa när jag vill få lite idéer till mitt hem, här känns allt fräscht, krispigt och glatt. Lite som riktigt kall hallonsoda när man är törstig.
 
Hanna Ek - Hannaek.com
Härlig ung tjej som har benkoll på allt som har med indiemode att göra. Här fångar jag mycket klädinspiration och känner mig ung igen.
 
Karoline - Karolines Vintage
Hos Karoline får jag en lite liknande känsla som hos Rebecca, det är finfina bilder på inredningsdetaljer, varvat med härliga klädkombinationer och trevliga betraktelser.
 
Sandra Beijer - Niotillfem
Sandra är ingen klassisk vintagebloggerska, men jag älskar hennes blogg ändå. Hon skriver otroligt bra, och har rediga åsikter, fräcka kläder, och fint fint New York-hem. Här kan man utan tvekan bli inspirerad både tanke-, inredning-, och stilmässigt.
 
 
 
 
 
 
 

Kulturförslaget - En stilguide till vintagemode

 
 
I Kulturförslaget,
så tipsar jag om böcker och filmer som ni absolut inte bör missa.
 
 
 
 
 
 
 
 
Vintage: En stilguide till vintagemode
Av: Marie Birde
 

Om man gillar mode och vintage (vilket jag gissar att ni gör om ni är inne på den här bloggen) så är det här nog en bok man skulle tycka om. Marie Birde behandlar mode från 1910-80-talet, tipsar om allt från tvätt till storleksförändringar genom åren, och behåller en fin och passionerad ton boken igenom. Låna den, köp den, skriv den själv, eller ryck den när ingen ser. Men se till att läsa den, tycker Chasing Vintage!

 
 
 
 

Aktualiteter - Miss Ragtime

 
 
Miss Ragtime har fått in lite nya kompletta outfits, kanske snäppet dyrare för plånboken och vill man inte köpa hela rasket, så rekommenderar jag någon av kapporna i alla fall. Så tjusiga att bära i höstrusket att man bara baxnar!

 
<
(Och som vanligt klickar ni på bilden för att komma till källan.)
 
Rutig kappa, Second Female, 1999 kr
Roströda byxor, Rare, 1389 kr
Grön kappa, Ganni, 2195 kr
Jeans med nitar, MET, 2795 kr
 
 
 
 
 

Vintagebloggarnas Världsliga

 
 
I Vintagebloggarnas Världsliga så håller jag er uppdaterade om vad de stora Vintagebloggarna har haft för sig senaste veckan, kanske har de något inspirerande att säga, något fint att sälja, eller bara en intressant historia att berätta.
 
 
 

 


I inlägget Say yes to the dress så får vi äntligen se alla Elsas astronimiskt tjusiga bröllopsklänningar som hon tillhandahar för uthyrning, underbart!
--- Say Yes to the Dress

Och vi får också kika på hur guldknappen tog sig ut genom hennes kameralins, och vad hon hade för klänning såklart!
--- Guldknappen & Eurodisco
 


Säljer en orange vintageklänning, här:
Orange Klänning till Salu


Startar nya projekt, här:
Nytt Projekt På Gång


Och fixar ett fint hem för sina kläder, här:
Den är Äntligen Klar
Hos Bonjour Vintage så får vi två böcker rekommenderade till oss:
Två Boktips


Och en fråga angående våra eventuellt fantastiska hem:
Har du ett fantastiskt hem?
Och sist men inte minst ger Emily oss en grundlig guide över Stockholms bästa fik:
En Americano & en kaffe, tack!Spörsmål & Svar

 
 
I Spörsmål & Svar så fångar jag upp era frågor och svarar på dem så gott jag bara kan.
Ingen fråga är för liten!
 
 
 
 
 

Hur tar man hand om ett fint vintage-plagg?

Allra först så är det mycket viktigt att du undersöker plagget noggrannt innan du köper det, för att förvissa dig om att det är i bra skick (eller i alla fall det skick du vill ha). Finns det kanske lösa sömmar, revor, eller fläckar? Är allt som det skall så grattis, du har ett nytt vintageplagg!

 

Tvätt:
Att tvätta ett vintageplagg kan vara lite lurigt. Är det ett nyare plagg, från 70-talet och uppåt, så kan det mycket väl vara så att det tål en maskintvätt. (Denim, bomull och polyester var populära tyger under denna period.) Plagg som kommer från tidigare tidsepoker kan ganska ofta behöva kemtvättas, eller tvättas varsamt för hand med ett milt tvättmedel avsett för handtvätt.


Om du har plagg gjorda av siden så kan du tvätta dem med en sidentvål. Om sidenet är mycket tunt så se till att försiktigt röra och vända plagget i tvättvattnet, så kan du undvika vattenfläckar. 

Solkiga ränder på mocka kan du få bort med milt tvålvatten, och borsta lätt med mockaborste efteråt.
Siden kan tvättas med en speciell sidentvål. Vill du tvätta väldigt tunt siden, exempelvis en scarf, se till att du försiktigt rör och vänder runt plagget i tvättvattnet, så undviker du vattenfläckar. Solkiga ränder på exempelvis mockajackor kan du försöka få bort med milt tvålvatten. När kragen torkat borstar du lätt med en mockaborste.


Fläckar:
Om du får en fläck på ditt vintageplagg så kan du använda lite handdiskmedel på fläcken innan du handtvättar. Men äldre fläckar kan vara väldigt svåra att få bort, i vissa fall nästan omöjliga. Om du är osäker så gå till en kemtvätt och be om råd. 
Ett annat gammalt husmorsknep är att lägga fläcken i varm mjölk i några minuter för att sedan tvätta plagget i tvålvatten. Men, tyvärr är vissa fläckar ingrodda för i princip evigt, och man får helt enkelt leva med dem.


Förvaring:
Att förvara sina vintageplagg är också en konst i sig. Äldre kläder behöver mer luft än yngre, så se till att de inte ligger/hänger för tätt ihop. Du kan lägga plagget i en kartong, eller kanske en tvättpåse/vanlig tyg- eller plastpåse när du inte använder det.

För att skydda plagget från fukt så kan du vira in det i silkespapper, och fyll även gärna gamla skor/väskor med tidningspapper så tappar de inte formen. Äldre skinn tenderar också att torka och spricka, så smörj ofta in det med ett ofärgt läderfett.


Doft:
En doftpåse med exempelvis lavendel i din garderob eller byrålåda, kan fräscha upp dina vintageplagg om du tycker de har en något unken aura kring sig. En ordentlig vädring kan också göra susen, spraya med en doftspray (avsedd för det tyg plagget är gjort av) och låt vädras utomhus på balkong eller i trädgården.


 

 

 


Informationsinlägg

 
 
Hej allesammans.
Nu när vi börjar komma igång så smått, så får ni mycket gärna följa Chasing Vintage på Bloglovin.
Klicka på knappen nedan, så behöver ni aldrig undra när nästa inlägg publiceras.
 
 
 
 
 

Lediga Tjänster - Beyond Retro

I Lediga Tjänster tipsar jag er om arbetsmöjligheter i de många butiker och organisationer runt om i landet.
Man vet aldrig när det är dags att ta sig framåt och vidare!


 
 
 
Drömmer du om att jobba med Vintage och PR? Då har du enorm tur just nu: Beyond Retro söker en ny PR-ansvarig! En av mina absolut favoritaffärer, åh! (Hade definitivt sökt det här jobbet själv om jag haft möjligheten.)
 
På hemsidan skriver de:
"Som PR-ansvarig på Beyond Retro ansvarar du för all publicitet av varumärket i allt från modemagasin till dagspress, en del av detta sker genom utlån till stylister. Du leder och samordnar framtagandet av PR-planer, press- och kundevents, kommunikation i alla digitala kanaler, pressreleaser, journalistkontakt och mycket annat. Tjänsten har stort fokus på kommunikation i sociala medier, events och företagssammarbeten, men för rätt person finns möjlighet att utveckla och forma tjänsten."
 
 
 
Kan ju bli drömmarnas drömjobb för rätt person, glöm nu allt vad rädsla heter, och bara sök.
Det värsta som kan hända är att man får ett rungande avslag!
Klicka här för att komma till hemsidan.

 
 
 
 
 

Funnet & Förvärvat - Underlägg i läder

Dessa underbara läderunderlägg med guldfärgade tryck av gamla bilar, köpte jag för inte länge sedan för ynka 25 kronor för sex stycken. Älskar tyngden och genuiniteten i dem, och vem älskar inte en gammal Oldsmobile från 1902?Aktualiteter - Anitas Second Hand

 
 
 
 
Jag fullkomligt älskar denna skinnjackan som har kommit in på Anitas, hade matchat den med en snygg svart pennkjol och ett par riktigt höga klackar, eller ett par höga chinos, en enkel vit t-tröja och en liten rundkullad hatt.
 
 
 
 
 
 
(Klicka på bilden för att komma till källan)
 
 
 
 
 
 
 
 
Anitas First and Second Hand
Adress: Arkivgatan 1,
41134 Göteborg
Tel: 031-811100
Hemsida
 
 
 
 

Funnet & Förvärvat - Den lilla röda väskan

 
 
 
 
I Funnet & Förvärvat kommer jag dela med mig av det jag själv införskaffat i
butiker och på loppmarknader runt om i landet. 


 

En liten pärla på 30x25 centimeter, i skinn hittade jag på Stala Bygdegårds Auktion & Loppmarknad ute på Orust i somras.
(En närmare presentation av detta underbara ställe, kommer inom kort.)
Precis allt som skall få plats, får plats i den och den luktar även fin gammal väska, vilket är underbart bara det. Jag har tyvärr inte lyckats luska ut vad det är för märke på den, men låsen är från Cheney England. Jag  känner mig mycket flärdfullt affärsmässig när jag kilar till jobbet på morgnen med väskan fylld av viktiga papper. (Eller äpplen och växelmynt.) Och vad den kostade, ja 15 kronor serni. Det är inte fy skam det. 

 
 
 
 
 

Aktualiteter - Beyond Retro

 
 
 
I Aktualiteter håller vi er uppdaterade och hojtar till när något alldeles särskilt kommer in i butik...
 
 

 
 
På beyond Retro i Göteborg så har en alldeles ypperlig bröllopsklänning kommit in.
Tyll, vitt-vitt och alldeles (alldeles) underbar. 1600 kronor går den för och storleken är 36/38.
 
 (Klicka på bilden för att komma till källan)

 
Beyond Retro Arkaden
Adress: Södra Hamngatan 37-41, Arkaden,
41107 Göteborg
Tel: 460317533642
 

Butiksbesöket - Återbruket Kretsloppet

 
 
 
Det finns en mängd olika secondhandbutiker, vintageställen och loppmarknader därute.
Det är ett myller rent av. I Butiksbesöket så kommer vi besöka dem en och en så att ni får en närmare inblick i vad som egentligen finns därute och vad de kan ha och erbjuda just er.
 

 
 
 
 Det finns klassiska vintage- och secondhandbutiker, och så finns det de som ligger lite i det fördolda. De som inte vet riktigt vad det är de säljer, och aldrig skulle se skillnad på en Rörstrand och vanliga IKEA. Kretsloppet är en sådan butik. Mitt i nästan ingenstans, tillhörande en stor återvinningsstation, har Stadsmissionen, Returhuset och Återbruket bestämt sig för att slå upp en liten plats med precis allt man kan tänka sig. Så samtidigt som privatpersoner kan slänga allt från bildäck till byggmaterial här, så finns det även kunnig och utbildad personal som tar emot och sorterar allehanda andrahandsvaror. Prestigelöst, är ordet jag osökt ljudar för mig själv, när jag rafsar ihop en hög av allt mellan himmel och jord. Prisklassen är ordentligt låg, och man kan utan problem ta i med hårdhandskarna utan att det lämnar nämnvärda spår i plånboken (Undertecknad gick därifrån med tre pennkjolar och två kavajer, för ynka 300 pix!) Och personalen är, om än lite bryska, tillmötesgående och hjälpsamma. 

 
Här hittar du en stor undervåning med porslin och tingeltangel, en relativt stor möbelavdelning och en hel övervåning med kläder, noggrannt sorterade efter typ av plagg. Tre något små men funktionsdugliga provrum finns och det är sällan kö. Det är också en superb presentbutik med en hel del tavlor, mängder av krimskrams och en riktigt okej LP-samling. Märk väl, det är dock inget Vintageställe. Ett enstaka märkerplagg kan dyka upp, men i övrigt är det inget extravagant, (även om ett par hemsydda plagg snokades fram.) Sammantaget är det en liten pärla, som absolut kan leverera på rätt dag och om rätt person är där och letar!
 
 
 
 
 
Adress:
Lärjeågatan 12
41525 Göteborg
Telefon:
031-61 80 00
Öppettider:
Måndag: stängt
Tisdag, torsdag och fredag: 08.00 - 18.00
Onsdag: 08.00 - 20.00
Lördag och söndag: 10.00 - 15.00
 

Vintage, Second Hand, Retro ?

 

 

 

Hej igen, mina små.

Jag hoppas att ni tycker om bloggen, med dess design och innehåll hittills.
Vi är ju bara i första fasen, och inte mycket har ännu hunnit skrivas. Men det kommer, var så säkra. Idag tänkte jag att vi skulle se efter lite mer vad Vintage, Second Hand och Retro egentligen är, för att lättare kunna reda i det trassel som finns därute.

 

 


 

Vintage kommer från engelskan, och syftar på en "äldre vara av god kvalitet". Ordets egentliga betydelse är Vinskörd, (på latin Vin-tid.) och man använde ordet i Vin-sammanhang, ofta för att illustrera en äldre, finare årgång. I modesammanhang däremot, syftar Vintage på kläder från andra tidsepoker. Generellt sett så brukar man säga att plagg som är producerade före 1920, är antika, och kläder från 1920-1960 är vintage. Det tvistas en del om vare sig något skall få kallas vintage, utan att ha minst 25 år på nacken, men i många sammanhang får även yngre plagg en vintagestämpel, och begreppet är bredare nu än för några år sedan. 

Second Hand-varor är helt enkelt begagnade varor. Varor som säljs en andra gång för användning. (Därav: andrahandsvaror på svenska) Second Hand är lättare att definiera än Vintage, då helt enkelt alla varor som är begagnade även kan klassas som Second Hand. Men om det dyker upp en riktigt fin begagnad festblåsa från 1950, ja då vips är det Vintage igen. 

Retro kommer från det Latinska prefixet retro, vilket helt enkelt betyder bakåt eller förr i tiden. En retrovara har en distinkt stil, som kan härledas bak till en viss tidsperiod eller en viss trend. Plagg eller varor behöver inte vara i extra fint skick för att vara retro, men de måste ha den där särpräglade looken.

 Retro, Second Hand och Vintage går in i varandra på alla möjliga sätt. 
Något som är Retro kan också vara Vintage, och en Second hand vara kan klassas som alla ovanstående. 
Men förhoppningsvis lämnar vi detta inlägg, något klokare!

 


För allra första gången.

 

Välkomna så hemskt mycket till Chasing Vintage!

 

 


Det är fantastiskt roligt att se dig, och jag hoppas att det definitivt inte är sista gången du stannar till här inne. Hos oss kommer du att kunna finna all den information du möjligen kan önska dig, om second hand, vintagebutiker, loppmarknader och mycket mer, främst i Göteborgsområdet men även ute i hela landet.

Jag som har hand om sidan heter Julia,
och skall göra mitt bästa för att guida dig med varsam hand genom vintagedjungeln. 

På kärt återseende!

 

Och vill ni följa bloggen på bloglovin så gör ni det här:

 

 

 

 

 

 

 

Göteborgs Butiker

 

Anitas First and Second Hand
Adress: Arkivgatan 1,
41134 Göteborg
Tel: 031-811100
Hemsida

 

Bagageloppis / Bakluckeloppis i Majorna
Adress: Vid Slottsskogsvallen,
41476 Göteborg
Tel: 073-3490400

Bappelsin Second Hand
Adress: Sörensens Gata 5,
41679 Göteborg
Tel: 031-199958

Bebop Antik
Adress: Kaponjärgatan 4 ,
41302 Göteborg
Tel: 031-139163
Hemsida

 

Beyond Retro Arkaden
Adress: Södra Hamngatan 37-41, Arkaden,
41107 Göteborg
Tel: 460317533642
Hemsida

 

Boutique Laila
Adress: Götabergsgatan 22,
41134 Göteborg
Tel: 031-167970
Hemsida

Brodway & Sons
Adress: Korsgatan 7,
41116 Göteborg
Tel: 031-137770
Hemsida

Bytingen
Adress: Stampgatan 38,
41101 Göteborg
Tel: 031-156600
Hemsida

Charlston Nytt Vintage & Second Hand
Adress: Haga Nygata 10 D,
41301 Göteborg
Tel: 031-136870

Chix 2nd Hand
Adress: Nordenskiöldsgatan 20,
41309 Göteborg
Tel: 076-8912519

CoCo Kanel
Adress: Gamlestadsvägen 3,
41502 Göteborg
Tel: 031-197722
Hemsida

 

Dockbutiken
Adress: Storgatan 31, 
41138 Göteborg
Tel: 031-3313300
Hemsida

 

Ebbe & Haldis (Stadsmissionen)
Adress: Vallgatan 1, Göteborg
Tel: 031-7553788
Hemsida

Ebbes Hörna (Stadsmissionen)
Adress: Amerikagatan 1,
41463 Göteborg
Tel: 031-7553600
Hemsida

Evergreen Second-Hand Butik
Adress: Ånäsvägen 6A, vid Rebergsplatsen ,
41667 Göteborg
Tel: 031-215660
Hemsida

 

Extra Exklusive Secondhand
Adress: Teatergatan 17,
41135 Göteborg
Tel: 031-209696

 

Fabriken
Adress: Ekedalsgatan 16,
41466 Göteborg
Tel: 072-3026363

Filur
Adress: Mariagatan 8 ,
41471 Göteborg
Tel: 031-7752990
Hemsida

 

Föreningen Emmaus Björkå
Adress: Linnégatan 9,
41304 Göteborg
Tel: 031-7753540
Hemsida

Föreningen Emmaus Björkå
Adress: Ångpannegatan 6,
41705 Göteborg
Tel: 031-233080
Hemsida

Göteborgs Auktionsverk
Adress: Tredje Långgatan 9,
41303 Göteborg
Tel: 031-7047700
Hemsida

Göteborgs Kyrkliga Stadsmission
Adress: Korpralsgatan 1,
41505 Göteborg
Tel: 031-7553600
Hemsida

 

Hisingen Marknad
Adress: Ångpannegatan 4,
41705 Göteborg
Tel: 031-236460

Holmens Marknad
Adress: Kämpegatan 12,
41104 Göteborg
Tel: 031-154880
Hemsida

Iris Second hand
Adress: Andra Långgatan 5,
41303 Göteborg
Tel: 070-3705636
Hemsida


KFUM Second hand
Adress: Mjölktorget 1,
41276 Göteborg
Tel: 031-831060
Hemsida

Kims Vintage
Adress: Värmlandsgatan 20,
41328 Göteborg
Tel: 031-244558
Hemsida

Kommersen Loppmarknad
Adress: Första Långgatan 27 ,
41327 Göteborg
Tel: 031-241878
Hemsida

Kvibergs Marknad
Adress: Kvibergs artilleriregemente,
43302 Göteborg
Tel: 031-261637
Hemsida

Majornas Saker Från Förr
Adress: Älvsborgsgatan 50,
41472 Göteborg
Tel: 031-245900
Hemsida

Mina Vackra Ting
Adress: Eklandagatan 45 A,
41261 Göteborg
Tel: 0707-231701

Miss Ragtime Second Hand
Adress: Magasinsgatan 15,
41118 Göteborg
Tel: 031-7740232
Hemsida

Myrorna
Adress: Järntorgsgatan 10,
41301 Göteborg
Tel: 031-7018932
Hemsida

 

Nallen Vintage
Adress: Södra Larmgatan 14, Victoriapassagen,
41116 Göteborg
Tel: 031-135518

 

Oidipus Antik
Adress: Andra Långgatan 7,
1303 Göteborg

 

Pop boutique
Adress: Magasinsgatan 22,
41118 Göteborg
Tel: 031-151555
Hemsida

Popitop
Adress: Olivedalsgatan 18,
41310 Göteborg
Tel: 076-7616768
Hemsida

Proper
Adress: Lilla Risåsgatan 23 ,
41304 Göteborg

Ragtime Herr Second Hand
Adress: Magasinsgatan 15, Göteborg
Tel: 031-137223
Hemsida

Reggie and Friends
Adress: Nordhemsgatan 49 ,
41306 Göteborg
Tel: 031-243480
Hemsida

Rescue Mission Second Hand
Adress: Ebbe Lieberathsgatan 14,
41309 Göteborg
Tel: 031-401410
Hemsida

Second Hand Börsen
Adress: Första Långgatan 30,
41328 Göteborg
Tel: 070-5550700

Second Style
Adress: Lilla Drottningatan 2,
41107 Göteborg
Tel: 0707-424238

Smyrna Second Hand
Adress: Ringögatan 3 , Hisingen,
41707 Göteborg
Tel: 031-239400
Hemsida

 

Stadsmissionens Second Hand Kretsloppet
Adress: Lärjeågatan 12,
41525 Göteborg
Tel: 031-7553787

Stans Minsta Loppis
Adress: Haga Nygata 6,
41301 Göteborg
Hemsida

Stiernglans
Adress: Haga Nygata 20,
41301 Göteborg
Tel: 031-7010065

Ungdomshjälpen Second Hand
Adress: Sankt Pauligatan 2,
41660 Göteborg
Tel: 031-199940

Vintage
Adress: Storgatan 35 ,
41138 Göteborg
Tel: 031-240042

Vintage Store
Adress: Lyckholmsfabriker 5A,
41263 Göteborg
Tel: 0737-426154


RSS 2.0