Hatten är huvudsaken: Del I

 
  
Nu mina små skall vi tala om något alldeles förträffligt. Nämligen Hattar! I allmänhet så tycker jag att man lägger alldeles för lite tid på hattar, och det är alldeles för få som bär dem på en daglig basis. Men då det finns oändliga mängder att veta om hattar, så får vi helt enkelt dela upp det i små doser. Som en följetong om hattar, helt enkelt!
 
 
 



Hatten dök upp för första gången redan under 1100-talet och blev försiktigt populär, men det tog ett tag innan den blev etsad i sin nuvarande vedertagna form med kulle och brätte. Men när hatten väl slog, så slog den ordentligt och man kunde se den på var man.
 
 
Hattmode för kvinnor blev inte riktigt stort förrän senare, då det låg i tiden att deras mode var helt beroende av mannens (!) men 1529 myntades ordet Milliner, (på svenska: modist). Vilket rätt och slätt är någon som tillverkar hattar speciellt för kvinnor. Under mitten av 1800-talet introducerades mer exklusiva material för kvinnohattar, som sammet och tyll, vilket förde med sig att industrin verkligen blommade. Inte lågt efter detta, så började att masstillverka hattar, och de blev så vanliga att en man utan hatt faktiskt betraktades som oklädd. 

 

 
 
 
Hattens vett och etikett var också särpräglad förr; män lyfte på hatten för överordnade och nationella symboler (som flaggningar och begravningar) medan kvinnor inte tar av sig hatt, mössa, luva eller huva för vare sig flaggan, begravningståg, varandra eller någon man. Kvinnans hatt räknades nämligen till en del av hennes kompletta klädsel. Under årtionden har klädmodet förändrats, och olika typer av hattar har blivit populära. Hårmodet har också påverkat vilken typ av hatt som med fördel kan bäras.
Plommonstopet har varit en av tidernas mest populära hattar, och bars av såväl banktjänstemän som cowboys! 

 
 


Hattens historia är brokig och fantastisk,
och nu med lite bakgrund så kan vi i nästa inlägg ge oss på hattmodet lite närmare.
Mer bestämd det mellan 1900-1920.
Det blir tjusigt må ni tro!


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback