Butiksbesöket - Emmaus Linnégatan

 
 
Det finns en mängd olika secondhandbutiker, vintageställen och loppmarknader därute.
Det är ett myller rent av. I Butiksbesöket så kommer vi besöka dem en och en så att ni får en närmare inblick i vad som egentligen finns därute och vad de kan ha och erbjuda just er.
 
 
 
 
 

På Linnégatan i Göteborg så ligger en klassiker till Secondhandbutik: Emmaus. En organisation som fint nog startades i Frankrike med filosofin Att hjälpa sig själv, genom att hjälpa andra som grund. De tar emot allt mellan himmel och jord för försäljning, överskottet de får in går till diverse hjälporganisationer och vissa av varorna går direkt till deras egna projekt för exempelvis hemlösa. Mycket fint tycker jag!
 
Emmaus var en av de första butikerna jag besökte som barn och den känns fortfarande lite som hemma. Det är gediget, och man märker att det finns en tradition som går långt tillbaka. Emmaus är Emmaus helt enkelt, och har en alldeles egen atmosfär, som man känner igen i vilken av deras butiker man än må besöka.
 
 
 
 
 
Det finns en hel del att hämta i butiken på Linnégatan. Avdelningarna är noggrannt utmärkta och man behöver inte undra vart man skall gå för att hitta skor, väskor, skärp, jeans eller vad man nu kan vara ute efter. Jag älskar deras skoavdelning, även om det mest är storlek 37-38 i utbudet (som vanligt) så finns här riktigt tjusiga klackar, stövlar och fluffiga vandringsskor.


 
 
 
Det märks att butiken och organisationen är genomtänkt, både inredningsmässigt men också ideologiskt sett. Man kan köpa miljömedvetna tygpåsar, skänka växel till hjälporganisationer och bidra till diverse annat vid kassan. Emmaus säljer äkta päls, men tar avstånd från allt som har ett sexistiskt eller rasistiskt budskap.
När det gäller lokalen så är det en av mina favoriter, lite som ett ställe man önskar att man bodde på, med blottade tegelväggar, smårum med underliga vinklar, och trevliga höjdskillnader.
Vintage och retroavdelningen är inte fy skam den heller, och man kan hitta allt från fina nattlinnen till festblåsor från 80-talet. Och skjortor... I mängder.
 
 
 
 
Priserna är superhärliga, det märks att det är en idéell rörelse, för man får inte känslan av att de försöker suga ut varenda öre ur en. Visa av plaggen är något dyrare, men ingenting som inte är hanterbart. Många saker ligger under hundralappen och även klänningar och jeans kan man hitta för nästan ingenting. Det finns inga möbler eller husgeråd just i den här butiken, det är kläd-och accessoarer som gäller, men desto mer av den varan! Nej, Emmaus är verkligen inte fy skam, och denna butiken är inget undantag.
 
 
 
 
 
Så: besök, besök, besök. Antingen denna eller vilken Emmaus som helst.
Men, är ni i Göteborg så titta förbi Linnégatan,
jag har svårt att tro att ni skulle bli besvikna! 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback